Varstveno delovni center Nova Gorica je z odprtjem Stanovanjske skupine v Novi Gorici sledil aktualnim razvojnim ciljem na področju socialnega varstva, med katerimi je tudi deinstitualizacija storitev.

Pet uporabnikov je dobilo enkratno priložnost, da s selitvijo iz Goriškega centra in Enote Stara Gora v urbano okolje in ob strokovni podpori zaživi v skupnosti, ki od uporabnika zahteva več učenja za samostojnost v skrbi za samega sebe, večjo odgovornost za svoje odločitve ter večanje sposobnosti za ustvarjanje in vzdrževanje kvalitetnih medsebojnih odnosov. Je zelo dobra možnost za enakovrednejše vključevanje v družbeno okolje.

V vrstni hiši na Ledinah stanuje pet odraslih oseb z motnjami v duševnem razvoju. Vsako jutro odidejo peš ali z mestnim avtobusom oziroma kombijem v Enoto Solkan, kjer so do zgodnjih popoldanskih ur vključeni v storitev vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji. Po vrnitvi se njihov drugi dom v trenutku napolni z vrvenjem, ko uporabniki ob podpori zaposlenega izpolnjujejo svoje vsakodnevne obveznosti, se pogovarjajo o osebnih in skupnih zadevah, se dogovarjajo in usklajujejo. Življenje posameznika v stanovanjski skupini je individualizirano. Temelji na spoštovanju uporabnikovih potreb, zmožnosti in želja.

Ledine
Ledine
Ledine